Despre plante si lucruri bune, cu Fares

22/06/2016

Când tradiția se împletește cu pasiunea pentru plante și natură, iau naștere lucruri minunate. Așa se face că Fares duce mai departe povestea lucrurilor bune din inima Daciei, de peste 85 de ani.

V-ați întrebat vreodată care este drumul pe care îl parcurge o plantă medicinală din natură până să ajungă în ceaşca cu infuzie plăcut mirositoare, în linguriţa cu sirop, în picătura de ulei esenţial, sau într-o capsulă? Călătoria pentru a afla răspunsul ar trebui să înceapă la poalele Sarmisegetuzei, în inima Daciei, în aceleași locuri bogate în tradiție unde viața înflorește în fiecare an dăruindu cele mai bune ingrediente pentru sănătate: la Orăștie.

Vizita la fabrica Fares nu este nicidecum o simpla experiență ci, mai degrabă, una inițiatică într-ale tainelor plantelor medicinale, secretelor tămăduitoare ale puterii naturii și rădăcinii lucrurilor cu adevărat folositoare.

rsz_dsc_0618

Dar lucrul cu plantele nu-i treabă ușoară, căci acestea sunt fragile și dau ce-i mai bun fiecare după rostul ei. Așa se face că oricare pas, mai mare sau mai mic, este de mare importanță pentru obținerea unor produse de calitate, pe care să le consumi cu încredere și chiar mândrie.

Mulţi cred şi astăzi că nu-ţi trebuie, ca să prepari un ceai, decât o mână de frunze luate de pe câmp şi aruncate-n oala clocotind pe foc. Realitatea este cu mult mai complexa, necesitând oameni dedicați, mult efort, pasiune pentru ce faci iar in spate un intreg proces prin care plantele se transformă în remedii. Aceste este, pe cât de interesant și frumos, pe atât de strict deoarece fluxul de producție include opt puncte de control prin care se asigură şi garantează păstrarea substanțelor active şi calitatea, de la recepția plantei şi până la starea de produs finit. Acest proces marca Fares, dezvoltat de peste 85 de ani de experiență, face ca produsele să prezinte o garanție cu totul aparte, unică pe piața remediilor din plante medicinale.

rsz_dsc_0564

Despre calitatea produselor:

Astăzi, după o investiţie în retehnologizare de 1,5 milioane de euro (cu co-finanţare Sapard), întreg fluxul de fabricaţie şi control a fost modernizat şi întruneşte absolut toate cerinţele impuse în Uniunea Europeană pentru cultivarea şi procesarea plantelor medicinale. În fiecare spaţiu de producţie sau depozitare domneşte ordinea, este o curăţenie de farmacie şi fiecare etapă de procesare se derulează respectând proceduri clare şi reguli precise.

Controlul de calitate este foarte minuţios şi are ca scop eliminarea oricărui risc pentru consumator şi asigurarea că în produsul finit toate plantele sunt perfect dozate şi au nivelul de principii active prevăzut în standarde.

rsz_dsc_0307

Analize amănunțite:

Ca să vă faceţi o idee despre seriozitatea cu care este privit acest aspect, aflaţi că atunci când sosesc plantele proaspete (de pe loturile de culturi Fares sau culese din flora spontană) sunt supuse unui set de 6 analize preliminare, iar dacă nu sunt respinse fie şi doar la o probă a examenului, nu intră mai departe în procesare. Ulterior, în cadrul procesului de producţie, se derulează încă 20-25 de analize şi verificări succesive, în funcţie de complexitatea produsului.

Procesarea:

Odată ce trec primul examen de calitate, plantele proaspete intră în procesul de uscare în uscătoare speciale cu capacitate de până la 10 tone, în care temperatura este controlată strict. Fiecare specie de plantă are clar stabilit propriul regim de uscare aşa încât preţioasele principii active să rămână intacte.

Astfel este posibil ca, plecând de la calitate la standarde înalte în concepţia produselor şi apoi aducându-le la viaţă în cele mai stricte condiţii de siguranţă şi control, Fares poate oferi produse naturale cu eficienţă teraputică certă, susținută şi de evaluările medicale şi testele clinice.

Fun fact: Imaginile care apar pe cutiile de ceaiuri din plante la pliculeţ (muşeţel, mentă, măceşe, lavandă) sunt chiar fotografii ale câmpurilor cultivate de Fares cu aceste plante. Eu am vizitat culturile de mușețel și am ramas îndrăgostită iremediabil de un loc desprins dintr-o poveste parcă.

Iar cine dorește să povestească mai multe despre cultivarea și prelucrarea plantelor, este așteptat cu Porțile Deschise să viziteze Fabrica Fares din Orăștie. O experiență minunată, pe care o recomand cu încredere!

rsz_dsc_0669