Despre Festivalul Musetelului si cel mai indragit ceai de poveste

08/06/2017

Pe 3 iunie, in inima Daciei, la poalele Sarmisegetuzei, am pus de-o mare sarbatoare pentru a celebra asa cum se cuvine cel mai indragit ceai Fares de catre romani – ceaiul de musetel.

Haideti sa va povestesc pe scurt cum s-au legat un sir de intamplari, pentru ca in mareata zi sa sarbatorim musetelul. 🙂

Anul trecut, impreuna cu echipa Fares, am avut curiozitatea sa vedem care este ceaiul preferat al romanilor si asa a inceput campania “Numaram ceaiuri, impartim premii”. Astfel, am numarat peste 57.000 cani de ceai inscrise in concurs si am aflat atunci ca ceaiul de musetel de la Fares este cel care nu lipseste din cele mai multe case ale romanilor. Si asta nu e tot. Romanii sunt legati de musetel prin amintiri vii din vremurile copilariei, cand mergeau la cules alaturi de bunici sau parinti.
In plus, culesul muşeţelului este o adevărată sărbătoare la Fares, este planta simbol a sănătăţii din inima Daciei. Fares cultivă 50 de hectare de mușețel iar imaginile care apar pe cutiile de ceaiuri de mușețel sunt chiar fotografii ale câmpurilor cultivate aici.

Cum am ales Orastia pentru a da curs acestei sarbatori? Acum mai bine de opt decenii, a început o frumoasă poveste aici, în lumea plantelor, care a readus la viață tradițiile strămoșilor daci și le-a îmbogățit cu viziunea farmacistului Farago. Vremurile se schimbă, dar lucrurile bune rămân la fel: de peste 85 de ani, munca Fares se desfășoară în jurul plantelor.

Si-asa a luat nastere Festivalul Musetelului: alaturi de o mana de oameni dedicati, am pus cap la cap o sarbatoare a bucuriei, a sanatatii si a relaxarii. La Festival am avut invitaţi speciali, care au adăugat gust sărbătorii: Paula Seling, Dinu Olăraşu, câștigătorii Eurovision 2017: Alex Florea și Ilinca Băcilă, Ovidiu Homorodean dar şi Corul de copii Vlăstarele Orăştiei și Căluşarii din satul Vaidei și călușarii din satul Romos. Pe tot parcursul zilei, am organizat tombole şi concursuri cu zeci de premii, degustări de ceai, zone de relaxare, ateliere creative alaturi de Molcoush, am cantant, am dansat si ne-am simtit minunat. 🙂

Iar pentru a exprima si mai bine din bucuria aceste plante mici, frumoase si tamaduitoare, am dat o fuga pana in lanul de musetel Fares pentru un shooting foto alaturi de invitatele speciale ale Festivalului.

La final de Festival, am pus de-un foc de tabara si am cantat pe versurile lui Dinu Olarasu: n-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit / e de-ajuns o mana de prieteni in asfintit / n-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit /e de-ajuns un cantec de-ajuns si putin infinit.

Sunt mandra, fericita, obosita dar foarte recunoscatoare pentru intreaga experienta a organizarii si #makingof Festivalul Musetelului Fares 2017. Ne vedem la anu, cu forte proaspete si lucruri bune.

#dropthemic ✌️