Tot ce trebuie sa stii despre celulele stem

15/06/2010

Ceea ce auzisem vag din medii incerte sau vazusem prin filme e acum o realitate de necontestat: colectarea celuleor stem poate fi cea mai buna solutie in cazul copilului tau..sau al meu in viitor. Cand am inceput sa citesc despre acest subiect, blonda la origine si destul de neinformata, am avut o serie de intrebari. Stem-healthunirea.ro reprezinta inceputul clarificarii. Adicatalea, sa incepem cu baza:

Ce sunt celulele stem si pentru ce se folosesc

Celulele stem sunt celule primitive care au capacitate de autoreinnoire si de diferentiere, adica prin diviziune pot forma atat celule identice cat si diferite tipuri de celule specializate.Sunt de mai multe feluri, insa ceea ce conteaza este faptul ca acestea pot fi  conservate dupa nasterea fatului pentru un timp nedeterminat. Partea buna este ca,  datorita capacitatii de dividere acestea, pot repara tesuturi care si-au pierdut aceasta capacitate . Adica, in momentul in care te imbolnavesti de boala x, de obice se recurge la un transplant. Insa daca nu vrei sa fii al 25654314765432-lea pe lista de asteptare poti apela la varianta celulelor stem care pot inlocui tesuturi bolnave din boli ca: boli cardio-vasculare , Parkinson, Alzheimer, accidente vasculare cerebrale, diabet, leziuni de coloana vertebrala ,osteoartrita si artrita.

De exemplu, daca te stii bolnav de inima,  in afara de o minune ai crede ca sansele sunt limitate. Insa prin transplantarea de celule stem se pot genera fibre musculare cardiace sanatoase care pot regenera cu succes tesutul cardiac afectat.

Acestea sunt extrase din cordonul ombilical si placenta in primele cateva minute dupa nasterea copilului. Ulterior se regasesc in ‘sira spinarii’ cum ar zice bunica insa de retinut este faptul ca reprezinta o baza compatibila in cazul unor eventuale boli.

In alte tari, recoltarea este aproape abligatorie la nastere tocmai pentru ca se merge pe principiul ‘mai bine previi decat sa tratezi’. La noi merge mai greu treaba, insa faptul ca a inceput sa miste totusi ceva este un lucru incurajator. O sa ajungem sa vindecam si cancerul intr-o zi nu foarte departe. Si cred cu convingere in momentul in care copilul meu va intreba mirat despre o boala veche, descoperita in paginile ingalbenite ale unui manual prafuit, care va fi fost de mult vindecata.

6 Comments

  1. Misha says:

    costa ceva, dar e un fel de asigurare!

    ReplyReply
  2. Emi says:

    Hai ma, lua-ti-as celula stem in… Doamne, iarta-ma! Mai scrii si tu ceva pe blogu’ asta?

    ReplyReply
  3. Emm says:

    @Misha: Nu am ajuns inca la nivelul acesta dar catre asta evoluam. Tinem pumnii!

    ReplyReply
  4. Emm says:

    @Emi: Du-te ma…

    ReplyReply
  5. alec says:

    1000 de E si esti asigurat/a (asigurat in cazul bebelului)

    ReplyReply
  6. Emm says:

    @alec: Daca-i ai.. ii dai! Da’ ce te faci cand nu-i ai?

    ReplyReply

Leave a Comment