Despre sarbatori pagane sau triunghiul mortii in viziunea masculina

02/03/2011

Primit pe mail, hilar si cu un dram de adevar in grai, vorbind limba barbatilor, aflam de la un june urmatoarele:

Calendaristic, saptamana asta se termina cu una dintre cele mai mizerabile perioade din viata unui barbat, perioada pe care specialistii o numesc si Triunghiul Mortii: Valentine`s Day – 1 Martie – 8 Martie (bine, daca gagica-ta sufera de ecumenism, felicitari, te-ai incaltat si cu Dragobetele). Cele trei sarbatori ale mortii reprezinta sabatul negru al barbatului, care va fi nevoit sa participe, in tot acest timp, la ritualurile demonice de adorare a consoartei.

Triunghiul Mortii debuteaza cu sarbatoarea Sfantului Valentin, o zi in care barbatul executa un ceremonial pe langa care pana si dansul dracesc al broastelor raioase in fluieraturile copiilor morti nebotezati pare “Lacul Lebedelor”. Chiar daca este o zi in care ar sta cu placere peste program, barbatul va trebui s-o stearga mai devreme, ca sa se poata inghesui alaturi de alti nefericiti in magazinele cu inimioare, mutunache si alte asemenea obiecte pagane de cult (pe care, ulterior, gagica-sa le va pune la vedere prin casa, ca sa aiba prietenii lui un motiv sa faca misto de el cand vin in vizita).

Inarmat cu aceasta prima dovada de iubire (se pare ca pana si Iisus obisnuia sa le daruiasca ucenicilor Sai ursuleti de plus si inimioare de ciocolata, ca sa le arate ca-i iubeste), barbatul va trece pe la tarabele de flori, unde va jertfi inca o parte din salariu. Insa partea cu adevarat grea abia acum incepe. Dupa ce depune aceste marunte ofrande la picioarele gagica-sii, barbatul va trebui sa suporte calvarul unei iesiri romantice in oras. Va fi o seara placuta, la finele careia va intelege cat de fortata era comparatia cu sabatul negru: in fond, Satan nu vrea de la tine decit sufletul, nu-ti face praf salariul si nici nu pretinde sa te plimbi cinci ore cu el prin parc daca-l iubesti.

Dupa 2 saptamani de refacere (asta, daca a reusit sa-si convinga prietena ca Dragobetele e o sarbatoare pentru taranii care n-au cablu si nu prind Eurosport), barbatul va da piept cu cea de-a doua incercare: Martisorul. Dupa cum desigur stiti, martisorul este un obiect artizanal de foarte mult bun gust, pe care femeile il poarta atarnat de piept pentru a vesti venirea primaverii. Se pare ca presupunerea oamenilor de stiinta cum ca pasarile calatoare stiu din instinct cand sa se intoarca din tarile calde este complet falsa; in realitate, ele sunt anuntate de un porumbel voiajor: “Haideti, fetelor, ca au inceput fraierele alea sa poarte martisor”.

Insa nimic nu-l poate bucura mai tare pe un salariat obisnuit, care se chinuie 12 luni pe an sa produca texte de calitate pentru un salariu mizer (carti, articole, materiale… ma rog, tot ce cumpara studentul cu drag si apoi invata cu si mai mult drag ) decat 8 martie, o zi in care acesta va trebui sa caute un cadou frumos (care sa nu fie nici martisor, nici inimioara, fiindca imediat dupa 1 martie acestea devin niste kitsch-uri ordinare). Cadoul trebuie insotit obligatoriu de flori (care nu devin un kitsch ordinar dupa 1 martie, plus ca pretul florilor de 8 martie poate arunca lejer in criza intreaga economie mondiala) si de o noua iesire romantica in oras (unde, ca sa faci rost de o rezervare, s-ar putea sa fii nevoit sa rapesti familia chelnerului).

Specialistii nu au reusit sa-l identifice pe inventatorul acestor sarbatori, insa se presupune ca este vorba despre un dement care, dupa ce s-a insurat, a aruncat intreaga vina asupra omenirii si a jurat sa se razbune.

2 Comments

 1. Irina says:

  Fata tu tii cu ursul? Sunt niste sarbatoari foarte frumoase in care noi, FEMEILE, primim martisoare, flori, cadouri … o minima recunostinta din partea barbatilor din viata noastra care au ocazia sa ne arate cat de mult ne apreciaza, ca in rest..se mai iau cu treburi si uita sa ne arate cat de deosebite suntem, cat ne iubesc, si cat insemnam pentru ei…Noi suntem sensibile si delicate si avem nevoie ca macar o data pe an sa ne venereze intreaga lume a barbatilor.
  Exista variante si pentru cei care nu vor sa cheltuiasca niste bani in luna martie. Sa stea singuri, inchisi in casa … pentru ca afara e agitatie…barbatii care au iubite tocmai le demonstreaza ca le adora!
  p.s. Un articol foarte bun..m-am amuzat mult :*

  ReplyReply
 2. Emm says:

  @Irina: Pai da, sa aprecieze, zic.. dar e asa comica si perspectiva cealalta, cum privesc ei 🙂

  ReplyReply

Leave a Comment