Oameni pe care nu ii suportam

22/01/2013

Vi s-a intamplat vreodata sa aveti o antipatie fata de o persoana cu care nu ati interactionat niciodata sau prea putin?

Si gasim cele mai ciudate motive pentru a masca treaba asta: e zodie incompatibila (aha, berbec.. stiu eu cum sunt astia! berbec era si fostul coleg de banca al prietenei mele din clasa a 4-a si i-a furat sugativa, nemernicul – toti sunt niste nesuferiti); nu a observat ca mi-am schimbat dresurile; la petrecerea de Craciun ii spunea ceva la ureche lu tanti Nuti si se uita spre mine;  avea spanac intre dinti; miroase a levantica statuta; pune mana la gura cand rade, de parca ii pute; foloseste prea des perfectul simplu; are un ochi lenes; plescaie; are un aer arogant; poarta prea mult maro… si lista poate continua.

                                              

Insa lasand la o parte aceste mici frivolitati, studiile sustin faptul ca exista si motive valide pentru care unii oameni pur si simplu nu sunt agreabili, populari sau macar vag integrati in comunitati.

Spre exemplu tipologia salvatorului continuu. Este fix genul de persoana care se ofera sa faca tot timpul lucruri pentru tine (si nu ma refer la capacitatea de a fi proactiv) chiar si cand nu ai neaparat nevoie. Este ca si cum te handicapeaza intr-un fel sau te indatoreaza moral. Pe principiul “lasa ca te rezolv eu cu treaba aia, fac eu, drag eu, te ajut, o bag pe fiica ta la facultate ca doar o cunosc pe secretara, renunt la ziua mea libera si scriu rapoartele pt tine, fac o bucla de 20 km si iti iau pledul de pat de la ma-ta mare”.

De fapt, persoanele care sunt mult prea amabile ridica intotdeauna suspiciuni si par sa aiba motivatii ascunse in spatele aerului saritor si gata sa dea o mana de ajutor oricand. Unde mai pui faptul ca, de cele mai multe ori, nu vrem sa stam in preajma acestora deoarece… aratam naspa prin comparatie. Asta nu inseamna ca persoanele amabile sunt de cacat ci doar ca sunt evitate atunci cand pare ca se straduiesc prea mult sau ridica standardul de gratie, proslavire, prietenie sau politete.

In plus, se vehiculeaza destule stiri si filme in care criminalul in serie, psihopatul sau persoana cu cele mai ascunse secrete este fix cea mai amabila. Dupa un macel la birtul comunal in satul Adunatii Copaceni, babele se jura ca nu l-ar fi banuit niciodata pe Costica a lu Veta, alde Tiganu care dadea mereu cu saru’mana cand trecea pe ulita si le dadea locu in fata la slujba de duminica de un comportament criminal. Clovnii, personaje joviale, pline de haz si pofta de viata, pusi pe glume si amuzament sunt considerati absolut infricostori de catre multi oameni (Coulrofobia – frica de clovni). Pana si in Scooby Doo, personajul negativ este intotdeauna cel mai de treaba dintre toti ceilalti ciudati, cel la care nu te-ai fi asteptat niciodata si care ar fi scapat “if it hadn’t been for you meddling kids!”

In orice caz, nu incerca sa fii salvator! Munca ta nu va fi apreciata si, in plus, vei fi considerat un ciudat. Sau, daca nu te poti abtine, macar baga una naspa la fiecare trei fapte bune… ca sa echilibrezi cumva energia din univers.

Lectura suplimentara si studiu de cercetare, aici.

Leave a Comment