Personalitatea histrionica

20/01/2013

Hai ca il stii pe histrionic! Este printre noi. Cu totii avem cel putin un prieten, amic, cunostinta, frate, sora, coleg (sau poate chiar tu?) cu o apucaturi histrionice.

La carte scrie ca histrionicul este cel care manifesta in mod permanent dorinta de a fi in centrul atentiei cu un comportament seducator si libertin, o atitudine dramatica, avand tendinta de a vedea intimitate acolo unde nu exista, niciodata satisfacut emotional. In termeni vagi, am descris cam orice femeie fatala, seducatoare si valabila pe care societatea o ridica la rang de diva. In realitate… e cam o tulburare de comportament chestia asta iar faptul ca o intalnim atat de des nu ar trebui sa ii diminueze statutul de “personality disorder” dupa cum ii zice DSM-ul.

Gradul de noutate il reprezinta faptul ca acest stil nu se manifesta exclusiv la femei ci cultura postmoderna l-a transformat peste noapte  popular si in randul barbatilor. Nu-i greu sa-ti dai seama care e care. E suficient sa intri intr-un club de fita si doar sa observi etalarea ostentativa a diferitelor atribute ale speciilor: da-i cu bicepsu la purtator, scoate in fata bronzul, buzele, silicoanele, vezi hainele de firma si privirile cu subinteles – toti sunt uniti intr-un dans gingas si searbad al infatuarii colective. Un fel de Donjuanism insa mult mai ostentativ si, de obicei, fara finalitate.

O femeie histrionica imbracata nepotrivit, cel putin, va considera mult mai jignitor faptul de a trece neobservata decat de a fi privita sau fluierata. Un barbat histrionic se va dezlantui spontan,  urcandu-se pe masa si dansand ca un balerin pana cand e sigur ca toata lumea l-a vazut. Iar daca lucrurile stau intr-o maniera diferita fata de cea pe care si-o doresc ei, lumea dintr-o data s-a sfarsit. Dupa o cearta, cel mai probabil il gasesti pe histrionic in baie, studiindu-si mimica in oglinda in timp ce se schimonoseste si mai mult!

Insa histrionicii sunt simpatici mai ales daca esti o persoana ce cauta confirmari, nu prea ai tupeu in lume si ti-ar placea mai degraba sa fii protejata si sa ti se spuna ca esti apreciata. Caci sunt campioni in a spune exact ce vrei sa auzi insa, aici e smecheria, nu pentru ca tu chiar esti asa (sau poate esti dar nu asta conteaza) ci mai degraba pentru ca asta vrei sa auzi si te transforma intr-o prada usoara pentru orice imblanzitor de serpi (ustensila in cazul acesta fiind cuvintele potrivite si nu fluierul de imblanzit). E ca un schimb: tu ma seduci, eu ma las sedus; tu ai nevoie sa iti fie laudata frumusetea, eu iti spun cat de perfect esti – o complicitate afectiva de lingusiri si ridicari in slavi ce te vor tine ancorat in pseudo-relatie.

Reguli de bun simt in depistarea unui histrionic:

– cand intri intr-un loc, uita-te dupa persoana seducatoare care intotdeauna va dori sa atraga atentia cumva. Daca e mai diplomat, o va face intr-o maniera interesanta, daca este mai putin cultivat o va face prin badaranisme si salamisme.

– vor hiperboliza intalnirea, discutia, seara, luna de pe cer, pantofii tai cu flecu pus, rujul de pe dinti, cum ti se vede moaca reflectata in apa – totul este minunat, cel mai frumos din viata lor, nemaiintalnit si unic.

– iti spun exact ce vrei sa auzi sau ce ti-ai fi dorit intotdeauna dar nu ti-a declarat nimeni pana atunci.

– cauta in permanenta lucruri si persoane noi, devenind plictisiti prea repede de o prada usoara care nu le stimuleaza pe deplin talentele de cuceritori.

Antreneaza-te un pic iar, in timp, vei invata sa il depistezi pe histrionic cu 5 minute inainte ca ego-ul lui sa intre in incapere.

 

 

Leave a Comment