Joburi in psihologie

13/03/2013

Sa zicem ca ai terminat facultatea de psihologie si te afli la inceputul unui lung drum pe care il vom numi “cariera”, presarat cu si mai multe intrebari.

Iata topul celor mai noi si populare meserii in psihologie pe care, poate, ai vrea sa iti arunci ochii in timp ce pui la bataie planul pentru urmatorii ani de formare 🙂

1. Consilier vocational

Pe scurt, un consilier vocational va facilita procesul lung si sinuos al clientilor sai atunci cand vine vorba despre schimbarea locului de munca. Folosindu-se de o paleta larga de instrumente (inclusiv testele de personalitate si fisele de observatie ce contin informatii despre competentele acestuia) consilierul il poate ajuta sa managerieze gradul de stres provenit in urma pierderii ultimului loc de munca, sa isi dezvolte noi abilitati de comunicare si interactiune, sa isi imbunatateasca CV-ul si sa adopte o atitudine proactiva in cautarea unui nou job.

2. Psiholog scolar

Acesta lucreaza in institutii de invatamant, ajutand elevii si studentii sa faca fata cu succes problemelor emotionale, sociale sau academice.

3. Psihoterapeut

Psihoterapeutul are o deschidere mult mai mare in ceea ce priveste problemele cu care se confrunta clientii sai, putand aborda si terapia de cuplu/familie, diferite tipuri de dependente (substante, alcool), probleme de natura emotionala, etc.. Pentru a practica psihoterapia, trebuie sa ai la activ cel putin o formare in domeniul care te intereseaza cel mai mult. Iata o lista cu cele mai noi formari in psihoterapie: http://www.aquamarin.ro/formari/ alaturi de costul si durata acestora.

4. Nu stiu cum este pe la noi, insa in afara se practica chestia asta cu “Psholog – Inginer”. Acesta investigheaza maniera in care oamenii interactioneaza cu masinariile si… tehnologia, in general. Pornind de la intelegerea mintii si comportamentului uman, psihologul ajuta la proiectarea si imbunatatirea tehnologiei pentru mase in vederea unei mai bune adaptari intr-o situatie de munca.

5. Psiholog clinician

Acesta evalueaza, diagnosticheaza si trateaza pacientii care sufera de diferite tulburari psihice. Cel mai adesea sunt integrati in locuri de munca precum clinici, spitale sau cabinete private.

6. Psiholog sport

Psihologii ce se axeaza pe domeniul sportului au in vedere aprofundarea diferitelor aspecte psihologice ale atletismului inclusiv motivatia si performanta. In acest caz exista doua ramuri importante: imbunatatirea performantei sportivilor sau folosirea sportului pentru a imbunatati gradul de sanatate mentala si fizica. Acestia pot lucra in institutii precum: universitati, spitale, centre sportive, cabinete de consultanta si cercetare.

7. Formator special

Domeniul educatiei speciale ofera mai multe oportunitati pentru cei care doresc sa lucreze cu copiii. Formatorii lucreaza cu copii sau studenti cu diferite dizabilitati in vederea integrarii acestora in comunitatea si maririi gradului de autonomie.

8. Psiholog organizational

Dupa cum ii spune si numele, acesta lucreaza in cadrul organizatiilor/corporatiilor, concetrandu-se asupra comportamentului la locul de munca si cresterea productivitatii muncii si a motivatiei in randul agajatilor unei companii.

 

(to be continued)

3 Comments

  1. Flo says:

    Din pacate, in zilele noastre, prea multi fac facultatea de psihologie fara sa aiba vreo legatura cu vocatia. Habar nu au ce drum lung ii asteapta de fapt pana la statutul de “psiholog” si slujbele sale conexe.

    ReplyReply
  2. Cc says:

    Un articol foarte interesant. Va felicit pentru abordaraea din acest punct de vedere.
    Psihoterapeut Bacau

    ReplyReply
  3. Amalia says:

    Un articol foarte bun si extrem de util pentru cei care nu stiu pe ce drum sa o ia.

    ReplyReply

Leave a Comment