Frica dezarmanta a lui „nu pot” sau cum sunt prinse maimutele in Africa

24/08/2010

Printre zecile de mailuri necitite unul mi-a atras atentia in mod deosebit pentru ca incepea cu „Stii cum sunt prinse maimutele in Africa?” Pentru ca nu stiu, l-am citit. Am aflat ca vanatorul pune o piatra de marimea unui ou de gaina, intr-o scorbura cu diametrul de sase centimetri. Maimutele il urmaresc de la distanta si sunt macinate de curiozitate. Apoi, vanatorul se indeparteaza la cativa metri. Imediat apare o maimuta, care baga mana in scorbura. Ea simte ca acolo este un obiect şi incearca sa-l scoata. Dar diametrul scorburii este mult prea mic. Sigur ca maimuta isi poate scoate mana in orice moment, dar pentru aceasta e nevoie sa-i dea drumul pietrei si s-o piarda. Frica de a pierde o tine pe loc. Vanatorul se apropie si baga maimuta in sac . E stupid! Mai mult ca sigur ca nu se prind asa maimutele, insa nu asta conteaza ci faptul ca, daca extrapolam metafora, exact acelasi lucru il facem si noi.

De dimineata de cand te trezesti si te speli pe dinti pana seara cand te arunci in pat obosit, pentru a nu pierde somnul de frumusete, totul este o goana pentru a pastra ceea ce ai acumulat.
Lucrurile pe care le avem ajung sa ne detina si sa ne controleze viata pentru ca devenim ocupati sa nu pierdem ceva ce nu am avut niciodata, in realitate.

Care sunt lucrurile fara de care nu poti sa fii fericit? Hainele de firma, gentile la reducere, sosetele, pantofii din colectia trecuta, masina de spalat automata cu treizeci de programe, cuptorul cu microunde, aerul conditionat, jocurile pe calculator, blogul pe care scrii zilnic, internetul, dota, mobila scumpa, eye-linerul negru, rimelul pentru volum, cele trei telefoane…care?

Cu fiecare cutie care se aseaza pe dulap esti mai fricos deoarece fiecare lucru nou pe care il cumperi aduce cu el o doza de frica, egala cu valoarea pe care i-o acorzi obiectului. Cu cat un lucru pare mai valoros pentru tine, cu atat ti-e mai frica sa nu-l pierzi.
Si, cand ti-e frica sa nu pierzi, exact asta se intampla: PIERZI.

Cand ti-e frica sa nu-ti pierzi jobul, incepi sa nu mai risti, faci doar ce e strict necesar, ajungi indolent si esti data afara.

Cand ti-e frica sa nu-ti pierzi iubitul incepi sa devii prea disponibila, faci orice compromis si esti parasita.

Cand ti-e frica sa nu-ti pierzi masina, nu dormi noaptea si te imbolnavesti, stai prin spitale si trebuie s-o vinzi, ca sa poti sa te intretii.
Esti liber, atunci cand scapi de frica de a pierde. Poti face asta, in sapte pasi:

1. Fa o lista cu lucrurile pe care le-ai adunat de-a lungul vietii si care te-au impiedicat sa faci ceea ce iti doreai la un moment dat .

2. Arunca lista la gunoi. Listele nu rezolva problemele. Doar accentueaza frica.

3. Fa o lista cu lucrurile pe care ti-ai dori sa le faci, inainte sa mori.

4. Arunca si lista asta.

5. Uite-te in jur, ia primul lucru pe care nu l-ai mai folosit de mai mult de o luna si arunca-l intr-o cutie. Mai priveste in jur si ia-l pe al doilea. Ce sens are sa pastrezi perechea aia veche de ghete, pe care o ai de acum 2 ani, cand tocmai ti-ai luat alta?

6. Traieste o zi fara telefon si internet. Pleaca la munte, la mare, oriunde si inchide tot ce inseamna aparat cu baterii sau fara. Gandeste-te apoi, cat de liber te-ai simtit.

7. Risca . Fa lucrul de care te temi cel mai mult.

Pentru maimuta fricoasa din tine!

foto flickr by stannate

12 Comments

  1. Irina says:

    Intr-adevar frica este dusmanul nostru cel mai mare. Frica ne-a fost inoculata inca din copilarie, frica de parinti, frica de profesori, frica de Dumnezeu, frica de apa, frica de inaltime, frica de moarte. Suntem limitati de aceste frici impuse dar mai ales autoimpuse. Frica ne ingradeste ca intr-o celula cu usa deschisa. Sta in puterea noastra sa iesim pe usa spre libertate dar preferam sa stam dupa gratii pentru ca ne e.. FRICA!

    ReplyReply
  2. Emm says:

    @Irina: Pentru ca frica iti creaza iluzia unei libertatii ingradite. Deep 🙂

    ReplyReply
  3. Misha says:

    si cand te gandesti ca tocmai am aruncat 2 liste :))

    ReplyReply
  4. Emm says:

    @Misha: Arunca-le, da-le foc. Si nu citi nici reviste de moda, nu primi sfaturi despre sex si nici lua in serios rubrica astrologica. Fa-ti singura destinul! (e ora mea de profunzime maxima :P)

    ReplyReply
  5. […] Frica dezarmanta a lui „nu pot” sau cum sunt prinse maimutele in Africa Tue Aug 24, 2010 15:21 pm Printre zecile de mailuri necitite unul mi-a atras atentia in mod deosebit pentru ca incepea cu „Stii cum sunt prinse maimutele in Africa?” Pentru ca nu stiu, l-am citit. Am aflat ca vanatorul pune o piatra de marimea unui ou de gaina, intr-o scorbura cu diametrul de sase centimetri. Maimutele il urmaresc de la distanta […] […]

  6. Misha says:

    nu am nevoie de sfaturi despre sex:)))daca intelegi aluzia:))))

    ReplyReply
  7. Emm says:

    @Misha: Hai bine de… am zis si eu, nu am dat cu paru’… 😛

    ReplyReply
  8. ilinca says:

    de exceptie!! frica ‘maimutei’ ilinca parca s-a mai estompat

    ReplyReply
  9. slv says:

    Frumos.
    Nu stiu daca frica de a pierde ceva ne face mai slabi, cred ca frica de a lua ceva de la zero e mult mai mare.
    Cineva imi spunea odata, ca oamenii nu se schimba…insa din experienta pot sa zic ca nu este adevarat, oamenii se schimba dupa o zi pe alta fara nicio explicatie, si nici ei nu-si dau seama de ce. Poate chiar aceasta frica de a pierde ceva ce au, sau de a lua ceva de la zero ii face sa se schimbe…sau nu neaparat sa se schimbe ci sa inchida ochii, sa plece capul si sa mearga mai departe in speranta ca odata si odata vor obtine ce doresc, cu toate ca stiu ca asa ceva nu se va intampla niciodata.
    Frumos articol oricum…felicitari.

    ReplyReply
  10. Emm says:

    @slv: Hmmm… de unde sa incep? Tocmai asta este, asa cum ai spus si tu: cand ajungi la un anumit nivel iti este frica sa mai risti pentru ca ai senzatia ca ai ce pierde si ca atare, te complaci intr-o iluzie draguta si prostuta de ‘imi este bine asa’ in speranta ca nu va trebui sa schimbi nimic.
    Trist este ca unii oameni isi traiesc intreaga viata asa, uitand practic sa traiasca!

    ReplyReply
  11. Emm says:

    @ilinca: Si eu sunt uneori mamimutica cu cercei speriata de bombe :)!
    Multu’ Ilinca :*

    ReplyReply
  12. Maimuta says:

    Frica e un mecanism natural de autoaparare. Nu se poate fara frica.Iepurii de exemplu se tem de lupi si asta ii tine in viata. Frica de a iti pierde jobul,pritenul,frica de a incerca ceva,etc as numi-o teroare si este indusa de societate.

    ReplyReply

Leave a Comment